1. ROOFTOPTIGERSTRATEGIE


    Voor de sociaal-artistieke projecten hanteert Rooftoptiger een strategie die artistieke interventies en installaties gebuikt om te infiltreren in de dagdagelijkse samenleving om mensen te begeesteren en te verleiden om zelf actie te ondernemen als spelende en kritische vormgevers van hun eigen wijk of buurt.

    De Rooftoptigerstrategie bestaat uit drie fasen:

    • DATAPAVILJOEN: In een stads-crea-labo worden herinneringen en verlangens van passanten vormgegeven, tentoongesteld en samengebracht op de kaart van de Onzichtbare Stad.
    • TALENT'O'BIEL: Op een soort Mad Max riksja gaan we op zoek naar talenten en bronnen. Samen met passanten maken we een innerlijke reis door de buurt, waarbij we een inventaris opmaken van mensen en hun mogelijkheden.
    • BUURTDROOM: Op basis van vooronderzoek met andere instrumentaria uit de Rooftoptigerstrategie wordt een duurzame Buurtdroom ontwikkeld. Een ploeg Specialisten gaat gedurende enkele weken op de locatie in residentie en bouwt een tijdelijk woon-werkatelier in de openbare ruimte. Op gezette tijden en volgens een vooraf besproken strategie werken ze samen met de buurt. Als uitvalsbasis is er de Rooftoptiger Kamion, die alle basisinfrastructuur bevat voor een snel interventieatelier.
      Rooftoptiger ontwikkelde al Buurtdromen in Maastricht, Antwerpen en Brussel: Roserije Makerije (2014), Malberg Mobiel (2014), Tribuuun (2016), de openingsparade van Citizen Lights (2018) en de Buurtsculptuur (2018).


    Foto's (c) Erik Richart, Rooftoptiger, Ted Oonk

    Datapaviljoen | Data Pavilion from Rooftoptiger on Vimeo.

    Talent'O'biel | Roserije Makerije | Malberg Mobiel from Rooftoptiger on Vimeo.