1. (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Adel Setta

  (c) Adel Setta

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  (c) Siege Dehing

  logo (c) Jelle Jespers

  logo (c) Jelle Jespers

  • 1

   (c) Adel Setta

  • 2

   (c) Adel Setta

  • 3

   (c) Adel Setta

  • 4

   (c) Adel Setta

  • 5

   (c) Siege Dehing

  • 6

   (c) Siege Dehing

  • 7
  • 8

   (c) Adel Setta

  • 9

   (c) Siege Dehing

  • 10

   (c) Siege Dehing

  • 11

   (c) Siege Dehing

  • 12

   logo (c) Jelle Jespers

  BABELBÜHNE - BABELFESTIVAL


  Zomers platform voor meertalige ontmoeting in Antwerpen-Noord.

  BabelBühne is een duurzame gebruikssculptuur opgebouwd uit terrassen en waterpartijen, geïnspireerd door de Hangende Tuinen van Babylon. BabelBühne is het vervolgverhaal op het samenbouwproject Toren van Babel, die in de zomer van 2019 een indrukwekkende ode aan de meertaligheid en de spraakverwarring vormde. Sinds de zomer van 2020 vormt BabelBühne een ontmoetingsplatform voor allerlei talen en is het er een ware smeltkroes van allerlei kunsten, klanken en smaken. Je kan er in een groene oase genieten van een literaire namiddag, een meertalige kindervertelling, live meertalige radio en gezellige etentjes bij een streepje muziek. Aan de Bühne kan je dus ook letterlijk van de meertaligheid proeven, want er zijn ook wereldse volkskeukens met heerlijk (di)verse maaltijden. Tijdens de zomer neemt BabelBühne je graag mee op reis in eigen stad!


  >> Meer gedetailleerde info en reservaties via Het Oude Badhuis.


  >> Een korte maar krachtige impressie van seizoen 2020:


   

  WAAR?

  Archipelsite, tegenover Lange Lobroekstraat 77, 2060 Antwerpen-Dam.

  Openbaar vervoer | tram 12, metro 2,3,5 en 6 >> halte Schijnpoort

   

  PROGRAMMA ZOMER 2021 (JULI-SEPT)


  BABELFABEL

  Woensdagen op de Bühne voor kinderen van 4-8 jaar.

  Op de BabelBühne kunnen kinderen genieten van verhalen in meerdere talen, verteld met een kamishibai (een Japans verteltheatertje).

  Met de inspiratie van het verhaal dat focust op diversiteit of het thema meertaligheid gaan de kinderen nadien aan de slag in een knutselactiviteit.

  In samenwerking met Bib Permeke.

  >> Op woensdag van 14 tot 16u. - reservaties


  BABELBEELD

  Op donderdagen wordt de Bühne een heuse openluchtbioscoop. Het internationale programma werd secuur voor u samengesteld door Adams Mensah, Ghanees-Belgisch regisseur. Laat je meeslepen door de emoties van tragische helden van ver weg en dichtbij.

  >> Op donderdag van 21 tot 23u. Start film rond zonsondergang. - reservaties


  BABELBOUF

  Schuif op vrijdag aan voor een (di)vers diner, maar geniet eerst van een muzikaal voorgerecht. De koks en muzikanten van dienst schotelen je het beste uit alle windstreken voor.

  >> Op vrijdag van 18 tot 23u: om 19u live muziek, vanaf 20u eten. - reservaties


  BABELPUTCH

  Met BabelPutch wordt de Bühne op zaterdag gekaapt door lokaal talent met een eigenzinnige artistieke taal, van ondergrondse ritmes tot excentrieke performances en rap.

  >> Op zaterdag van 19 tot 23u, start programma 20u. - reservaties


  BABELJAM & BABELBAD

  Tijdens BabelJam host Maud Vanhauwaert een open poëzie-podium: telkens laten vijf dichters in alle vrijheid en meertaligheid hun woorden over de Bühne klateren, onder muzikale begeleiding van Arumbo, Nataniel Melo en Hussein Rassim. - reservaties

  >> Heb je altijd al eens op een podium willen staan met een gedicht of verhaal in je eigen taal? Stuur dan een mailtje naar babelbühne@gmail.com, of een privéberichtje op Facebook / Instagram. Alle talen, subtalen en dialecten zijn welkom! 

   

  BabelBad is een literair salon in openlucht. Vier sessies, vijf auteurs/dichters cureren een metaforische plons in het onbekende. 

  >> Op zondag van 15 tot 18u, start programma om 16u. - reservaties


  ZWERFBIB

  Al hangend, zittend, liggend een boek lezen in de zon of in de schaduw van de hangende tuinen van de Bühne? Het kan allemaal. De bib is altijd open en je mag de boeken ook mee naar huis nemen.

  >> Op woensdag en zaterdag van 13-17u


  De BabelBar opent een uur voor aanvang. (geen bar tijdens BabelFabel)


  Reserveer je plekje via Het Oude Badhuis!

  >> volg ook de Facebook-pagina van BabelBühne

  >> en check hier de kalender


  CREDITS

  De BabelBühne werd gebouwd en gedragen door vele handen, zij vormen de ware steunpilaren van dit prachtige bouwwerk.

  Een project van Rooftoptiger i.s.m. Maud Vanhauwaert en Archipel Kunstenwerkplek, i.s.m. Het Oude Badhuis.

  Met dank aan Bib Permeke, Buurtwerking Elegast Den Dam, Atlas Integratie & Inburgering Antwerpen, Open School Antwerpen, CAW Antwerpen, Youth Zone, fmdo, D’amvers, Fameus, samenlevingsopbouw, kunst Z, SemiSalty, Fedasil Kapellen, Afrika Filmfestival, Jeugdhuis Kilalo, Triple Living en vele anderen.

  Met steun van de Burgerbegroting, District Antwerpen, Stad Antwerpen, Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad.

  En daarnaast danken wij onze vaste crew en de talloze vrijwilligers.

   

  PROGRAMMA ZOMER 2020

  BABELFABEL

  Woensdagen op de Bühne voor kinderen van 4-12 jaar.
  Een voorleesuurtje zoals in de bib maar dan een beetje anders. Verhalenvertellers nemen de kinderen wekelijks mee op een taalreis aan de hand van spannende verhalen in het Nederlands en in een andere taal. Nadien is er telkens een knutselactiviteit.

  In samenwerking met Bib Permeke

  Vertellers: Sien De Smet, Tamayo Okano, Alhasan Al-Saeedi, Virginie Iribagiza, Patricia Lopez Loaeza, Daphne en Hasan Autba.


  BABELBOUF

  Vrijdagen van 18-21u.
  Met BabelBouf schotelen koks en muzikanten je het beste uit verschillende werelddelen voor. Tijdens het muzikale en/of poëtische voorgerecht bereiden de koks telkens een verse maaltijd in onze volkskeuken, waarna er gezellig wordt getafeld in openlucht. Maud Vanhauwaert organiseert zo ook een 'open poëzie podium', waar dichters in alle vrijheid en in verschillende talen het podium van de Bühne mogen bezetten.

  Koks en hulpkoks: Hakimullah, Nafas Gul, Loes, Abdulrahman, Abdulgader, Paul, Amita, Raul, Alie, Wafa, Mahesh, An, Govinda, Gulamiz, Maryem, Alhaj en Abdulrahman, en ook een grote dank aan Biohofke voor de voedseloverschotten.

  Artiesten: Luca Kortekaas, Marcelo Moncada, Jorinde Cielen, Deborah Federico, Lieke Knoops, Philippe François, Caro Chapelle, Sven Van Staeyen, Karsten de Vilder, Diego Faes, Carl Cappelle, Pedro Pozos, Ludovique Nyamabo Mulamba, Jonas Meersmans, Miki Lamiroy, Floris De Smet, Bert De Smet, Seppe Verbist, Oswald Martens, Joseph Sango, Nataniel Melo, Stefano Petucco... en onze vaste dj Pierre Van Mossevelde.


  BABELBAD

  Een literair salon in openlucht, gecureerd door een dichter/auteur die een bijzonder programma samenstelt en zo een eigen invulling geeft aan meertaligheid. De curator gaat daarbij in dialoog met de unieke constructie van de BabelBühne. Dichter en performer Maud Vanhauwaert staat hen bij in de programmatie. Vijf sessies, verschillende curatoren en alle meertalige vrijheid: elke zaterdag is het Babelbad een metaforische plons in het verrassende onbekende!

  Artiesten: Cleo Clapholz, Eugenie Bempunga, Tom Kestens, Maxim Hectors, Yves Nelen, Andy Mvondo-Kisema, Hind en Zahra Eljadid, Nyira Hens, Mustafa Kör, Silvia Leon, Michel Gillian


  BABELPUTCH

  Met BabelPutch wordt de Bühne elke zaterdag volledig gekaapt door lokaal talent met een eigenzinnige artistieke taal: bijzondere kunstdisciplines, van ondergrondse ritmes tot excentrieke performances en rap.

   

  ZWERFBIB

  20/8 - 26/9

  Al hangend, zittend, liggend een boek lezen in de zon of in de schaduw van de hangende tuinen van de Bühne? Het kan allemaal. De bib is altijd open en je mag de boeken ook mee naar huis nemen.

   

  CREDITS

  De BabelBühne werd gebouwd en gedragen door vele handen, zij vormen de ware steunpilaren van dit prachtige bouwwerk.

  Een samenwerking tussen Rooftoptiger, Maud Vanhauwaert, Behoud de Begeerte, Bib Permeke, Antwerpen Boekenstad, KunstZ, Groot Familie, De Moestijn, Atlas Integratie & Inburgering Antwerpen, CBE Antwerpen Open School, Buurtwerking Elegast Den Dam, Kras Dam, CAW Antwerpen, Samenlevingsopbouw De Wijk, Samenlevingsopbouw Deurne, Buurtwerk Dinamo, Werkhaven, Arboretum Kalmthout, Opvangcentrum Linkeroever en Kapellen, Fedasil, Fameus, Youth Zone, fmdo, D’amvers, KunstZ, Loods Des Doods, Afrika Filmfestival, Jeugdhuis Kilalo, Triple Living en vele anderen.

  BabelBühne werd gerealiseerd met de steun van District Antwerpen - Districtfonds, Stad Antwerpen en Burgerbegroting, Kunst maakt de Stad, Antwerpen Relance Cultuur tijdens Corona, Kabinet Stevens, alsook de vele BabelSympathisanten die ons hebben gesteund via crowdfunding.

  En daarnaast danken wij onze vaste crew en de talloze vrijwilligers.

  Coördinatie:

  Sara Dandois - algemene coördinatie
  Maud Vanhauwaert - BabelBad
  Ayham Qomoq - BabelFabel
  Steve Bosmans - Radio Babel
  Bram Rombouts - scenografie
  Charlotte Cornelissen - vrijwilligers en zakelijke ondersteuning
  Aline Verbeke en Karolien Jansen - communicatie
  Ineke Tyriard - crowdfunding
  Bo Beintema - sociale doelgroepen
  Katrien Geens en Sim Heyrman - volkskeuken
  Inge Kerfs en Astrid Vingerhoets - bar
  Abdel Aziz Jeffali - onderhoud en sanitair
  Stefano Petucco en Els Selleslach (stagiaire) - techniek en muziek
  Cris Martens - stagiair evenementen
  Adel Setta en Siege Dehing - fotografie

  Creatie:

  Bram Rombouts, Sabbo en Odiel Verleye, James Lethbridge, Jesse Frans, Maarten Bouwkamp, Mamadou Jallow, Britt De Jonghe, Friedemann Koch, Dimitri Klink en Dave Rex Tee, met de gewaardeerde hulp van Miroslaw, Miles, Max, Lamine, Roelie, Matthijs, Diede, Melissa, Tine en Mbajek, Jalal, Samuel, Maryna, Ligam, Johan en Fabienne, Jos, Dodo, Ahmed, Helena, Esse, Deborah, Bess, Nina, Steve, Dirk, Sophia, Mimouna, Sadeq, Zagui, Michaele, Abdulrahman, Naser, Nestor, Danico, Mohammad, Yemane, Robel, Fleur, Murra, Carolina, Sem, Davey, Beau, Ann, Amadou, Hans, Matti, Adama, Farid, Louai, Mustafa, Brit, Tania, Shukrija, Alidza en nog vele andere, soms toevallige, passanten...

  VOORBIJ

  zat 24.09.21, 20-23u | KunstZ | Verwacht je aan een brede waaier van kunstpraktijken met dit artistiek creatief platform aan boord.

  zon 19.09.21 16-18u | BabelBad | Moya De Feyter host samen met Jeyda Yagiz een impressionante delegatie internationale klimaatdichters, met poëzie in het Fries, Portugees, Nederlands, Kaapverdiaans, Mazurisch, Engels en Spaans van Syds Wiersma, Adilça Rodrigues Soares, Ale Oseguera, Annelie David, Belén Berlín en Yousra Benfquih. Over onze heerlijk verscheiden planeet, over uitstervende talen, dieren en planten, over het verband tussen taal en thuis en geschiedenis, over poëzie als antidotum tegen verdeeldheid.

  zon 12.09.21 16-18u | BabelJam | Open poëzie-podium, gehost door Maud Vanhauwaert. Met muzikale begeleiding van Hussein Rassim, een jonge Iraakse muzikant, bespeler van oud (oosterse luit). Zijn muziek is doordrenkt met zowel traditionele Iraakse muziek als verschillende muzikale invloeden die hij opdeed via ontmoetingen, vooral in Brussel.

  zon 05.09.21 16-18u | BabelBad | Fatena Al-Ghorra spreidt haar vleugels als curator over deze eerste september-editie. Fatena is freelance journalist, vertaler, dichter en auteur van Palestijnse afkomst. Ze gaat met haar Arabische poëzie een mozaïsche dialoog aan met de door haar geselecteerde performance van de jonge dabke-danser Mahmoud Kullab i.s.m. woordkunstenares Nina Moortgat, gitarist Alaa Shublaq en theatermaakster Mariken Valckx.

  zon 29.08.21 16-18u | BabelJam | Open poëzie-podium, gehost door Maud Vanhauwaert. Met muzikale begeleiding van Nataniel Melo, Portugese polyvalente muzikant en componist die werkt met een scala aan instrumenten met wereldmuziek-klanken.

  vrij 27.08.21 19-21u | BabelBouf | Dalia Basurco betovert je vanavond met haar Peruaanse keukentoeren, een waar genot voor ogen en smaakpapillen. Xanthe Peeters Dedapper danst een duet met jazzmuzikant Roman Santos. 

  woe 25.08.21 14-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke 

  zon 22.08.21 16-18u | BabelBad | Host: Nyira Hens, de creatieve moeder van vzw BeHuman, Rwandese Kempense theatermaakster en actrice. Op het menu: Chloë De Nil, video-artieste, fashion addict en dichteres, vergezeld van de mellow loops van Luca Kortekaas. Adèle Monheim, Rwandees-Deurns singersongwriter, poëzie door Amias Tshibangu Ngalula, spoken word en gitaar door Sarah Bekambo en Shake the Frame-oprichtster Naomi Uten.

  don 19.08.21 21u30-23u | BabelBeeld | ‘The Farewell’ - Een Amerikaanse komische dramafilm uit 2019, geschreven en geregisseerd door Lulu Wang.

  woe 18.08.21 14-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke 

  zon 15.08.21 16-18u | BabelJam | Open poëzie-podium, gehost door Maud Vanhauwaert. Met muzikale begeleiding van Arumbo, het muzikale project van Marta Meix Garcia (Barcelona) en Jonas Mertens (Brussel) dat rumba en reggae fusioneert met invloeden uit “Música Medicina”.

  vrij 13.08.21 19-21u | BabelBouf | De Afghaanse kokkin Nafas Gul en haar team nemen onze potten en pannen over, terwijl Ali Safari je doet watertanden met zijn Arabische traditionele opus. 

  woe 11.08.21 14-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke 

  zon 08.08.21 16-18u | BabelBad | Host: Miss Elli. De bezielster van Mama’s Open Mic-sessies, cureert, host en staat achter de draaitafels. Ontdek sax-en-rap-duo iet Sanders, de spoken words van Soukaïna Bennani, singer-songwriter JWLDMS en de rollende bars op de 808 beats van SpaceBabyMadcha.

  don 05.08.21 21u30-23u | BabelBeeld | ‘Hedi’, de debuutfilm van Mohamed Ben Attia.

  woe 04.08.21 14u-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke

  zat 31.07.21 20u-23u | BabelPutch | Soso Artz-collectief met Ash, Lowder, Lil numb, Jacco en Dancehall Skinny Diva. Jamsessies en creatieve chaos van punk tot Jamaican dancehall.

  vrij 30.07.21 19u-21u | BabelBouf | Vegetarische Surinaamse keuken begeleid door vrolijke, dansbare Surinaamse muziek van kas.be onder leiding van Harry Pradong, uitgenodigd door NAWIE.

  woe 28.07.21 14u-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke

  zat 24.07.21 20u-23u | BabelPutch | Youth Zone en D’amvers. Expressief jong geweld uit wijken Luchtbal en Dam.

  don 22.07.21 22u-23u30 | BabelBeeld | ‘Supa Modo’ (een Keniaanse film van Likarion Wainaina). 

  woe 21.07.21 14-15u | BabelFabel | HUGS - Beeldende voorstelling over verbinding maken van jeugdtheatergezelschap ROCKY. (4-7j)

  zat 17.07.21 20u-23u | BabelPutch | A Thousand Sufferings, IHLOOSUHREE en Patroness, uitgenodigd door RIP OnderGronds.

  vrij 16.07.21 19u-21u | BabelBouf | Slow Blues met Fons Lexington op een verrassingsmenu van de jongerenwerking ACM. 

  don 15.07.21 22u-23u30 | BabelBeeld | ‘Chicagoblok, verhalen uit de lift’ (een docu van Ingeborg Jansen)

  woe 14.07.21 14u-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke

  zat 10.07.21 20u-23u | BabelPutch | Collectief SemiSalty hosts Youniss.

  vrij 09.07.21 19u-21u | BabelBouf | romantisch datingprogramma en wellustige maaltijd van Karolien Jansen. Cultuurcafé met Jaouad Alloul, Evi Rosier en Trio con Tigo, gehost door Vitalski.

  woe 07.07.21 14u-16u | BabelFabel | i.s.m. Bib Permeke

  zon 04.07.21 16u-18u | Kick-off | Strijdlustig en klaterend spektakel met Maud Vanhauwaert, opzwepende Rwandese krijgersdans en een variété aan gasten.

  vr 25.09.20 18u-21u | BabelBouf | Palet + theatervooorstelling 'Dit is het' door het Zesde bedrijf
  za 19.09.20 
  19u-22u | BabelPutch | KunstZ krijgt carte blanche 
  vr 18.09.20 
  18u-21u | BabelBouf | Afghanistan + Rake's Progress
  za 12.09.20 
  19u-22u | BabelPutch | Cypher door Bagera
  vr 11.09.20 
  18u-21u | BabelBouf | India / Chez MaheshFeathers & More
  wo 09.09.20 
  15u-17u | BabelFabel | Op zoek naar de zeekip 
  za 05.09.20
   
  19u-22u | BabelPutch | Doom over BabelBühne door 9Volt Battery Club and (R.I.P.) OnderGronds
  vr 04.09.20 
  18u-21u | BabelBouf | Jemen + Trastiempo
  wo 02.09.20
   
  15u-17u | BabelFabel | Brief van Herman
  zo 30.08.20
   
  11u-13u | BabelBrunch | Peru + Elegast Buurtwerking Den Dam zendt uit: Radio Babel
  Za 29.08.20 
  15u-17u | BabelBad XXXXL | i.s.m. Maud Vanhauwaert en Behoud de Begeerte
  vr 28.08.20
   18u-21u | BabelBouf | Syrië + De Takken 
  wo 26.08.20
   15u-17u | BabelFabel | Wachten op de matroos
  zo 23.08.20 11-13u30 | BabelBrunch | Veganation + Pedro Pozos en Ludoviq
  za 22.08.20 15u-17u | Kick-off BabelBühne i.s.m. Behoud de Begeerte en Maud Vanhauwaert
  vr 21.08.20 18u-21u | BabelBouf | Mexico + Marcelo Moncada en Luca Kortekaas
  wo 19.08.20 15u-17u | BabelFabel | De nachtegaal